fbpx

Untuk Peminat Tegar Tomyam, Anda Wajib Cuba Resepi Tomyam Ala Thai ini. Makan Dengan Nasi Atau Mihun Lagi Sedap!

iCookAsia

Buat peminat tomyam, mesti sudah ada favourite tempat untuk makan tomyam kan. Tomyam yang ‘kick’ tu yang best. Tetapi, sekarang ini pula PKP, bila lapar malam malam lagi lah tak boleh nak order kan?

Jangan risau, boleh ikut resipi di bawah ini. Rasa sama macam di kedai makan di luar tu. Jom cuba!

Terima kasih Miz’s Shaliza untuk perkongsian resipi Tomyam Ala Thai ini 🙂

Bahan-bahan:

Udang, sotong, ayam

Bawang holland

Perencah tomyam  

Daun limau purut

Cendawan

Serai

Lengkuas  

Tomato

Susu cair (agak-agak) 

Air limau

garam dan gula

Cara memasak:

  1. Masukkan air ke dalam periuk, lepas tu masukkan pula pes tomyam.
  2. Bila air dah mendidih masukkan lauk-lauk, bawang besar, lengkuas, serai, daun limau purut dan cendawan biarkan seketika.
  3. Akhir sekali masukkan air limau. Selepas itu, masukkan susu cair, garam dan gula.

Siap! Anda jangan lupa untuk try buat di rumah, okay! 😉

Kredit resipi dan gambar: Miz’s Shaliza (Facebook)

Untuk dapatkan barangan dan perkakas memasak yang berkualiti pada harga yang berpatutan, layari https://shop.icookasia.my/

Share This Article
Leave a comment
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x