Tergoda melihatkan gambar Kek Marble yang dikongsikan Celyn Rashid. Resipi asal daripada Azlina Ina ini cukup gebu dan cair di mulut setiap kali dimakan.
Bahan :
6 biji Telur
2 cawan Tepung gandum + 1 sk Baking powder – ayak @ 2 cawan Tepung naik sendiri
1/4 cawan Susu segar
1 sk Esen vanila
1 sb Ovalate
1 cawan Gula castor
150 gm Majerin @ butter – dicairkan
3 sb Susu pekat
Pewarna kesukaan
Cara :
- Campurkan kesemua bahan di atas kecuali marjerin dan pewarna. Pukul sehingga kembang.
- Kemudian baru masukkan marjerin yang dicairkan. Kacau sebati menggunakan spatula sahaja.
- Kemudian bahagikan kepada tiga warna.
- Tompokkan dengan senduk dan lorekkan bahagian atas dengan lidi.
- Bakar pada suhu 150c selama 60 minit menggunakan api atas bawah.
Kredit resipi & foto : Celyn Rashid
Untuk dapatkan barangan dan perkakas memasak yang berkualiti pada harga yang berpatutan, layari https://shop.icookasia.my/