Siapa sangka, anda boleh gandingkan pisang bersama sos kastard. Buat sebagai puding, hidangan ini sangat sedap dijadikan sebagai pemanis mulut. Lebih-lebih lagi untuk minum petang bersama keluarga. Betul tak?
Terima kasih Nolia Adam untuk perkongsian resipi Puding Pisang Kastard ini 😀
Bahan Pisang Butter:
5 biji pisang nangka
3 sudu besar butter
Cara Membuat:
1. Cairkan butter.
2. Masukkan pisang nangka.
3. Balik-balikkan pisang sehingga kuning keemasan.
4. Kemudian, sejukkan.
Bahan Lain:
Ceri Merah
Ceri Hijau
Kismis
Bahan Sos Kastard:
1 tin susu cair
1 cawan air
3 sudu besar tepung kastard
3 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh esen vanilla
Cara Membuat:
1. Satukan ke semua bahan dan gaul hingga sebati.
2. Pasti kan anda masak sehingga mendidih.
3. Dengan menggunakan api perlahan, sentiasa kacau sos sehingga pekat.
4. Seterusnya, sejuk kan dan tuang ke atas pisang tadi. Kemudian tabur kismis dan ceri.
5. Puding Pisang Kastard siap untuk dihidang!
Mudah kan? Anda jangan lupa untuk try masak di rumah, okay! 😉
Kredit resipi dan gambar: mascoteknoliaadam (Instagram)
Untuk dapatkan barangan dan perkakas memasak yang berkualiti pada harga yang berpatutan, layari https://shop.icookasia.my/