Bahan-bahan yang diperlukan:
1. 2 cawan nasi sejuk
2. 2 biji telur ayam
3. 6 ekor udang
4. 5 biji cili padi
5. 1 inci belacan
6. 4 tangkai sawi
7. 1 biji bawang besar
8. 3 ulas bawang putih
9. 1 sudu besar sos tiram
10. ½ cawan ikan bilis – ditumbuk
11. 3 sudu besar minyak
12.sedikit kicap cair
13. sedikit lada sulah
14. ¼ cawan ikan bilis yang telah digoreng garing
Cara membuatnya:
1. Mula-mula masukkan cili padi, ikan bilis dan belacan ke dalam lesung batu. Tumbuk kasar
dan ketepikan dahulu.
2. Selepas itu, tumbuk kasar bawang besar dan bawang putih secara berasingan.
3. Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan udang dan bawang yang telah ditumbuk, goreng
sehingga naik bau.
4. Setelah itu, masukkan campuran cili tumbuk bersama ikan bilis dan belacan. Kacau rata dan
masukkan sawi, lada sulah, kicap cair serta sos tiram. Setelah dikacau rata, ketepikan semua
bahan ke bahagian tepi kuali.
5. Masukkan telur dan nasi. Gaul rata dan taburkan ikan bilis yang telah digoreng garing.