Bahan
1. Ayam Dibasuh
2. Akar Ketumbar
3. Halia Dihiris
4. Air Secukupnya
5. Kuib Pati Ayam
6. Beras Dibasuh
7. Sos Cili Thai
8. 1 Sudu Kicap Pekat
9. Perahan Jus Limau
10. Cili Merah dihiris
11. Air
Cara-cara
1. Panaskan minyak.
2. Masukkan ayam yang dibasuh
3. Masukkan akar ketumbar
4. Masukkan bawang halia
5. Masukkan air secukupnya
6. Masukkan kuib ayam
7. Rebus ayam sehingga masak
8. Keluarkan ayam dan masukkan beras yang telah dibasuh dan masukkan semula ayam yang direbus tadi.
9. Untuk sos pula, ambil sos cili thai, masukkan perahan limau, 1 sudu kicap pekat, sedikit air dan cili merah. Sos nasi ayam thai sedia untuk dihidangkan.