Bahan-bahan
– 72g putih telur
– 190g gula icing
– 1 cawan air
– Pewarna makanan
– 150g tepung almond
– 90g putih telur
– 200g heavy cream
– 180g coklat gelap
Cara Membuat
1. Mula-mula masukkan putih telur ke dalam mangkuk mixer, putarkan sehingga kembang.
2. Kemudian didihkan gula icing bersama air dan masukkan ke dalam mangkuk mixer tadi, putar kan serta masukkan pewarna makanan.
3. Ayakkan tepung almond dan campurkan dengan putih telur.
4. Kemudian masukkan adunan yang diputar tadi ke dalam tepung, gaul sebati
5. Masukkan ke dalam piping bag dan bentukkan bulat. Rehatkan selama 45 minit kemudian bakar selama 17 minit
6. Untuk inti pula, masakkan heavy cream sehingga cair dan dark coklat dengan kaedah double boil
7. Pipekan ditengah macaron
8. Selamat mencuba
—————
Let’s connect:
For media, advertising, digital services, partnership and collaboration enquiries please contact: hello@icookasia.my or whatsapp +6010-4418825 (Qila)
Visit Us: https://icookasia.my
Follow & subscribe:
TikTok: https://www.tiktok.com/@icookasia
Facebook: https://www.facebook.com/iCookAsia/
Instagram: https://www.instagram.com/icookasia/
Shop with us: https://icookasia.shop/
Checkout our services: https://icookasia.digital/