Kuih Tradisional Dangai
Bahan yang diperlukan:
1 mangkuk kelapa parut
1 mangkuk tepung pulut
3/4 cawan gula
1 1/2 sudu kecil garam
1 sudu besar marjerin
Cara membuatnya:
1. Mula-mula masukkan kelapa, tepung pulut, gula dan garam ke dalam mangkuk. Gaul hingga sebati dan tidak berketul.
2. Kemudian tuang ke dalam loyang yang dialas dengan kertas minyak dan disapu sedikit marjerin.
3. Bakar di dalam ketuhar menggunakan suhu 150c selama 30 minit
4. Setelah bahagian bawah agak garing, keluarkan daripada ketuhar dan terbalikkan supaya masak rata kedua-dua bahagian atas dan bawah. Bakar semula lebih kurang 10 minit
5. Dangai sedia untuk dihidang. Selamat mencuba!
—————
Let’s connect:
For media, advertising, digital services, partnership and collaboration enquiries please contact: hello@icookasia.com or whatsapp +6010-4418825 (Qila)
Visit Us: http://www.icookasia.com
Follow & subscribe:
TikTok: https://www.tiktok.com/@icookasia
Facebook: https://www.facebook.com/iCookAsia/
Instagram: https://www.instagram.com/icookasia/
Shop with us: https://icookasia.shop/
Checkout our services: https://icookasia.digital/