Donut Bombolini semakin mendapat tempat dihati semua orang. Bagi anda yang nak rasai sendiri kesedapan Bombolini Kaya yang gebu, boleh cuba resipi ini. Sesuai dihidangkan pada waktu berbuka puasa ?
Resepi ini disediakan dengan kerjasama Yeo’s Malaysia
————————–
Masa penyediaan: 50 minit
Masa memasak: 20 minit
Saiz hidangan: 5 orang
Bahan-bahan:
500 gm tepung gandum
11 gm (1 paket) yis
½ sudu teh serbuk penaik
1 sudu besar marjerin
1 biji telur
3 sudu besar gula
2 sudu besar susu tepung
1 cawan susu segar (1 cawan)
½ cawan air
Sedikit garam
Kaya Yeo’s secukupnya
Cara membuat:
1. Campur kesemua bahan sekali termasuk yis.
2. Jika menggunakan tangan, uli selama 15-20 minit. Jika menggunakan mixer, uli selama 10 minit. *Tips: Uli sehingga elastik. Tidak terlalu lembik.
3. Rehatkan adunan selama 30 minit.
4. Buang angin. Kemudian, bentukkan doh secara rounding.
5. Biarkan adunan kembang 2 kali ganda. Selepas itu, boleh digoreng menggunakan api sederhana.
6. Gaulkan donat yang telah digoreng tadi dengan snow sugar.
7. Gunting-gunting bahagian tengah atas ke dalam. Jangan sehingga tembus.
8. Akhir sekali, letak inti (filling) kaya. Sedia untuk dihidangkan.
*Tips: Snow sugar boleh didapati di kedai bakeri.