Korang ada ke masalah tak tahu cara nak buang tulang ayam sebelum masak? Min pun struggle nak buang tulang ayam sebelum nak masak tu 🤭 Kadang-kadang sampai nak give up kan?
Jom min nak share cara atau tips untuk mudah buang tulang ayam sebelum nak masak. Min jumpa tips ni kat TikTok tau.😁
Untuk bahagian sayap atau wings (TikTok)
- Pisahkan daging dan tulang pada bahagian hujung pangkal sayap dengan pisau
- Jika daging sudah terpisah, patahkan tulang dari sendinya, kemudian cabutkan tulangnya
- Untuk bahagian kedua, sama dengan cara pertama, tapi selepas itu cabut 2 tulang sekaligus
Untuk bahagian kaki ayam (TikTok)
- Rebuskan kaki ayam sehingga mendidih
- Gunakan pisau yang tajam untuk koyakkan di bahagian tengah dan jari-jari
- Tarik tulang sehingga terpisah daripada daging
Ha dapat sesuatu tak? Mungkin lepasni boleh makan ayam tanpa susah payah dengan tulang!
Untuk dapatkan set pisau boleh tengok sini:https://shope.ee/6pdURLRV6U