Bahan-bahan
1. Lapisan hijau
– 1 cawan tepung beras
– 3/4 cawan gula pasir
– 5 cawan air pandan
– 1 sudu air kapur
2. Lapisan putih
– 4 cawan santan
– 6 tbsp tepung gandum
– garam
3. Air gula
– 100g air
– 120g gula
– 2 Pelepah daun pisang yang dilayur dan diraut
Cara Membuat
1. Mula-mula lipatkan daun pisang agar menjadi satu kotak kecil
2. Campurkan tepung beras, gula pasir, air pandan dan air kapur, kacau rata
3. Kemudian dalam mangkuk yang lain, campurkan santan, tepung gandum dan garam, gaul rata
4. Masak air dan gula sehingga pekat dengan api sederhana
5. Masak lapisan hijau sehingga pekat dan berkilat, dan masukkan dalam daun pisang
6. Masak pula lapisan putih kacau sehingga masak dan masukkan dalam daun pisang
7. Masukkan dalam peti sejuk selama 20 minit
8. Selamat mencuba!
—————
Let’s connect:
For media, advertising, digital services, partnership and collaboration enquiries please contact: hello@icookasia.my or whatsapp +6010-4418825 (Qila)
Visit Us: https://icookasia.my
Follow & subscribe:
TikTok: https://www.tiktok.com/@icookasia
Facebook: https://www.facebook.com/iCookAsia/
Instagram: https://www.instagram.com/icookasia/
Shop with us: https://icookasia.shop/
Checkout our services: https://icookasia.digital/