fbpx

Tips Daripada Ibu Mertua. Ikut Cara Ni Untuk Bagi Tauhu Tahan Sampai Seminggu.

iCookAsia

Buat suri rumah ada masalah untuk simpan Tauhu dengan lama tak? Biasa kalau tak kena cara penjagaan mesti Tauhu boleh busuk atau jadi masam. Bila dah masam tu, tak elok dah. Jom ikut tips daripada seorang pengguna Facebook ini. Confirm boleh tahan seminggu.

Terima kasih Ani Zam untuk perkongsian tips ini 🙂

Caranya:

  1. Pastikan beli tauhu yang masih elok dan tidak berbau masam.
  2. Cuci bersih menggunakan air paip.
  3. Kemudian rebus tauhu selama 10 minit atau hingga mendidih.
  4. Apabila sudah sejuk, simpan di dalam bekas yang berisi air tapis atau air masak hingga menenggelamkan tauhu tersebut.
  5. Simpan di dalam peti sejuk.

*Boleh tahan sehingga seminggu.

Anda jangan lupa untuk try buat di rumah, okay! 😉

Kredit resipi dan gambar: Ani Zam (Facebook)

Untuk dapatkan barangan dan perkakas memasak yang berkualiti pada harga yang berpatutan, layari https://shop.icookasia.my/

Layari dan Subscribe Channel YouTube iCookAsia untuk pelbagai resepi yang menarik – https://www.youtube.com/c/iCookAsiaChannel/videos

Share This Article
Leave a comment
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x